Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

RÉGÉSZET ALAPKÉPZÉS (BA)


Az először 2017-ben induló önálló régészet alapképzés (BA) a Miskolci Egyetem egyik unikális alapszakja, amelyet országos viszonylatban egyedi tartalommal tölt meg, hogy az új képzés több fakultás tudásállományán, infrastruktúráján alapul, hiszen Miskolcon a Bölcsészettudományi Kar mellett a Műszaki Anyagtudományi, a Műszaki Földtudományi, sőt az Egészségügyi Kar is részt vesz a régészek képzésében, amely így a bölcsészeti mellett erős természettudományi alapokat is nyújt a régészhallgatóknak.
A képzés igen gyakorlatorientált: évenként két hét ásatási gyakorlat, terepgyakorlatok és muzeológiai gyakorlat is az alaptanterv részét képezi, a Régészeti Tanszék együttműködési megállapodásai, hazai, illetve nemezetközi projektjei pedig a legjobb gyakorlati lehetőségeket teremtik meg a miskolci régészhallgatók számára.
Az alapozó tárgyakon, a törzsanyagon túl a hallgatók két szakterületen tehetnek szert mélyebb ismeretekre tanulmányaik során,
amelyből az egyiknek az őskornak kell lennie.


Belépési feltétel:
emelt szintű érettségi történelemből

Szakterületek:
őskor (kötelező szakterület), archeometria, roncsolásmentes régészetet


Képzési idő:
6 félév

Diploma után
A képzésen végzett diplomások – régész-technikusi beosztásban – elsősorban a régészeti feltárásokat végző múzeumoknál és egyéb intézményeknél helyezkedhetnek el, vagy mesterképzéseken folytathatják tanulmányaikat. Emellett valamennyi, a bölcsész alapképzések elvégzése után megnyíló ajtó nyitva áll a régészeten végzett hallgatók előtt is.